Mládež ulice sa tento mesiac pripojí k tisíckam európskych skupín, ktoré využijú popularitu futbalu, aby sa spoločne postavili proti diskriminácii a stali sa tak Ľuďmi futbalu.

Akčné týždne FARE (Futbal proti rasizmu) spájajú skupiny rôznych veľkostí vo vyše 40 krajinách s cieľom čeliť diskriminácii a osláviť rôznorodosť prostredníctvom hry.

Mládež ulice a FARE veria, že futbal, najobľúbenejšia hra vo svete, je hra pre všetkých a dokáže prekonávať bariéry, čím z nás robí Ľudí futbalu.

V dňoch od 9. do 23. októbra sa amatérske a profesionálne tímy vrátane národných tímov, ktoré bojujú o postup na Majstrovstvá Európy 2016, zapoja do kampane spájajúcej priaznivcov z celého sveta.

Dňa 15.10.2014 Mládež ulice zorganizuje priateľský futbalový zápas Colour football chalanov z komunity zo sociálnej ubytovne Modrý dom v bratislavskej Petržalke s tímom Different colour united, ktorý patrí pod Inštitút pre medzikultúrny dialóg v telocvični na ZŠ Holíčska v Bratislave od 19:00.

„Akčné týždne sú veľmi inšpiratívne týždne, počas ktorých využívame vplyv verejných podujatí, aby sme poukázali na problémy diskriminácie a vyčleňovania zo spoločnosti.

„Očakávame, že sa zorganizuje vyše 2000 aktivít aj vďaka tomu, že hnutie Ľudia futbalu sa rozrastá a môže sa spoľahnúť na organizácie ako Mládež ulice ktoré sa pričinia o rozširovanie aktivít“, povedal výkonný riaditeľ FARE Piara Powar.

Karina Andrášiková, koordinátorka programu Petržalka – Čapajevova z Mládeže ulice povedala:“ Veľmi vítame možnosť byť súčasťou Fare action weeks, pretože nám záleží na témach, ktoré súvisia s problémami diskriminácie a vyčleňovanou zo spoločnosti. V našom programe v Petržalke v rámci nízkoprahového programu pre deti a mládež realizujeme voľnočasové aktivity a sociálne služby. Pomáhame mladým ľuďom k väčšej samostatnosti, začleneniu sa do spoločnosti a rozvoju sociálnych zručností tak, aby nemuseli byť terčom posmechu, nenávisti alebo predsudkov, ktoré môžu súvisieť s ich príslušnosťou k inému etniku. Do Fare action weeks sa zapájame aj preto, aby naši mladí futbalisti dostali možnosť byť súčasťou veľkého národného podujatia a aby mohli ukázať, že to, čo ich baví, teda hrať futbal sa dá spojiť aj s dobrou vecou. Okrem toho si budú môcť  zahrať s futbalistami na naozajstnom zápase, čo iba zvýši ich hrdosť, motiváciu k tréningu a podporí to k čomu ich vedieme – k samostatnosti a zodpovednosti.

Mládež ulice podnecuje ľudí, aby sa zapojili do najrozsiahlejších aktivít zameraných proti diskriminácii v Európe a prispeli tak k zmene prostredníctvom futbalu a vo futbale tento október.

Ďalšie informácie o akčných týždňoch Ľudia futbalu nájdete na stránke www.farenet.org, www.facebook.com/farenetwork a https://twitter.com/farenet.