Už v Anglicku sa začala naša dobrodružná cesta plná spoznávania kultúry, prírody, skvelých jedál a utužovania nových priateľstiev. V rámci projektu Youth Streetwork Summit, dostala Mládež Ulice príležitosť zúčastniť sa aktivity, ktorej cieľom bolo spoznať grécku a anglickú kultúru.

Tento projekt spája Mládež ulice a YMCA zo Slovenska s anglickou YMCA North Tyneside a gréckou EMFASIS Foundation. Anglické počasie, s tou najzelenšou trávou sme vymenili za slnečné Atény, mesto ktoré je históriou samo o sebe. Miesto kde sa zrodila demokracia. Kde sa kladie dôraz na symetriu a vnútornú krásu. Spolu s našou slovenskou výpravou v spojení Mládež ulice a YMCA sme strávili s našimi priateľmi z Anglicka a úžasnými hostiteľmi z Grécka nezabudnuteľný týždeň. Všetci sme s napätím očakávali, čo nám nasledujúci týždeň prinesie. Naše decká si na začiatku svojej cesty stanovili ciele, na ktorých počas svojho zahraničného pobytu pracovali v ich napĺňaní sme im boli nápomocní aj my pracovníci s mládežou. Už v prvý deň naše kroky viedli na pýchu Atén, nádhernú Acropolu. Ocenili sme výklad, ktorí nás na chvíľu vtiahol do minulosti, starého Grécka. Prísť do Atén a nevidieť Aténske národné múzeum je nemysliteľné, ale nám sa to nestalo. So zatajeným dychom sme sa pozerali na sochy, ktoré boli kedysi v Aténach na každom mieste.

Večer naše srdcia bili pre futbal. Naši Anglickí priatelia spolu s gréckou neziskovkou EMPHASIS, na chvíľu zabudli na všetky starosti a problémy, ktoré ich trápia a musíme uznať, že sme videli skutočne kvalitný futbal. Zahanbiť sme sa nenechali ani my, a hlasitými pokrikmi sme aktívne náš tím z hľadiska podporovali. Druhý deň sa stretli tri krajiny, aby sa navzájom odprezentovali. Spolu s našimi deckami sme si pripravili prezentáciu o našej krajine, doplnenú o koláž s významnými miestami na Slovensku. Naši priatelia z Grécka a Anglicka ocenili, že mohli ochutnať horálku, ktorá pre nich bola niečím novým. Tretí deň bol snáď ešte úžasnejší, ak sa to vôbec ešte dá nazvať, ako ten predtým, čakal nás celodenný výlet do hôr, konkrétne do národného parku, kde sme išli zubačkou, bol to neuveriteľný zážitok, cestu sme si všetci užívali, pospevovali si, fotili, okolo nás sme mali nádhernú prírodu. Naše kroky viedli na pláž. Nádhernú kamienkovú pláž a priezračne čisté more. Našu cestu sme zakončili, prechádzkou po moste do Korintského prieplavu. Nádhernú prírodu sme vymenili za prírodu uprostred Atén. Spoločne sme navštívili multifunkčné kultúrne centrum Sounio, ktoré bolo knižnicou, kinom a divadlom.

V parku, ktoré kultúrne centrum lemovalo, sa naše decká stratili v bludisku. Piaty deň bol pre nás veľmi náročný, alebo by sme mohli povedať psychologicko–bludiskový. Naša výprava sa rozdelila do dvoch skupín, jedna skupina sa zúčastnila psychohier. Jej princíp spočíval v zamyslení sa, čo pre mňa, ako človeka znamená mať domov ? Kde sa cítim doma ? čo by mal domov obsahovať ? Úžasné bolo, že sme si ako skupina, mohli tento domov spoločne vytvoriť, prostredníctvom nás, a to tak , že každý si určil aký druh nábytku by chcel byť a spoločne sme vytvorili jeden celok nazvaný domov. Medzitým druhá skupina, sa snažila utiecť z miestnosti. Cieľom Escape Room bolo prostredníctvom úloh, ktoré sme mali vyriešiť dostať sa z miestnosti. Dôležitejšie ako vyhrať bolo to , že sme všetci spolupracovali. Vytvorili sme jeden tím. Na konci dňa sme si osviežili pamäť o živote slávneho holandského maliara Van Gogha. Decká si dokonca samé mohli vyskúšať niečo namaľovať, a musíme uznať, že išlo im to veľmi dobre. Posledný deň sme venovali skôr nákupom suvenírov pre našich najbližších. Poobede sme trávili čas v záhradách prezidentského paláca s menším bonusom, kde sme si pozreli, ako sa vymieňa čestná stráž. Počas celého týždňa sme toho veľa prežili, naše decká sa spoznali s inými. Vytvorili sme nové priateľstvá a v neposlednom rade naplnili naše ciele. Už teraz sa nevieme dočkať, až sa naše cesty opäť prepoja tu na Slovensku.

Petra Rajtóková