Tri krajiny –  Grécko, Anglicko a Slovensko sa spojili, aby umožnili mladým stretnúť sa, navzájom sa spoznať, budovať nové vzťahy, vytvárať priateľstvá a v neposlednom rade vytvoriť im príležitosť spoznať kultúru svojich rovesníkov. Vďaka slovenskej YMCA, ktorá spojila sily s  Mládež ulice, získali naši mladí z klubu Pohodička možnosť navštíviť v priebehu roka Grécko a organizáciu Emfasis Foundation a Anglicko a organzáciu YMCA North Tyneside. Išlo o projekt mládežníckej výmeny – youth exchange Streetwork Summit, jedinečný projekt spájania rôznych kultúr, krajín, národností ale aj sociálnych prostredí.

V marci hostila Mládež ulice a YMCA Slovensko na týždeň mladých z Grécka a Anglicka. Naša spoločná cesta sa začala opätovným zvítaním sa na letisku. Zakaždým to boli veľmi emotívne zvítania sa, pretože sme si počas projektu vybudovali priateľstvá – o to vlastne celý čas išlo.

V priebehu týždňa sme zažili tanečný workshop s tanečníkom Pablom z El Salvadoru, navštívili nízkoprahové centrum Depaul Slovensko, ktoré sa venuje ľuďom bez domova alebo šli na brunch do Komunitného centra Mareena, ktoré spája domácich z cudzincami z iných krajín.

 Ukázali sme im významné pamiatky v Bratislave, gastronómiu a diskutovali o rôznorodých náročných životných situáciách, do ktorých sa mladí ľudia môžu dostať – bezdomovectvo, závislosti, šikana či problém s budovaním vzťahov.  Mnohí mladí ľudia z našej veľkej skupiny majú za sebou silné príbehy, o ktoré sa chceli s nami podeliť. Ukázali nám, že ak má človek vieru, silu a niekoho na koho sa môže obrátiť, dokáže prekonať aj náročné životné obdobie.

 

 Naša cesta pokračovala na sever Slovenska, do Liptovského Mikuláša, kde sme bývali v nádhernej drevenici a, kde nám robili spoločnosť príjemní hostitelia so psíkom. Naši zahraniční hostia boli nadšení z našich  Vysokých Tatier, poprechádzali sa po Štrbskom a Popradskom plese, tešili sa z čerstvo napadaného snehu.

Už tradične hosťujúca krajina, v tomto prípade Mládež ulice sme si pripravili workshopy a diskutovali sme na témy budovania vzťahov, dôvery, spolupráce. Arteterapeutický workshop nám dal možnosť kreatívne vytvárať spoločné dielo, ktoré však šlo do hĺbky a otvorilo vyššie spomínané témy.

Keďže sme boli posledná hosťujúca krajina, spoločne sme si zaspomínali na uplynulý rok a pomaličky sa pripravovali na odchod. Napriek tomu, že naše cesty sa rozišli, zhodli sme sa na tom, že tento projekt bol pre každého z nás veľkým prínosom.

Spoločne sme vytvorili základy na ktorom, môže každý jeden z nás v budúcnosti stavať.