Prvú októbrovú sobotu bolo v klube Pohodička veľmi rušno. A čo sa dialo? Konal sa predsa Deň otvorených dverí!

Počas celého septembra mladí z klubu s pomocou občianskeho združenia Mládež ulice vymýšľali spoločný projekt pre ľudí z Rače. Ich cieľ bol jasný. Na jednej strane predstaviť klub a na strane druhej, a nemenej dôležitej, stráviť spoločne príjemný deň. Vymysleli aktivity, rozdelili si úlohy, spísali rozpočet. A či sa mesačná práca oplatila? Posúďte sami.

Klub otvoril dvere pre všetkých, ktorí sa zaujímajú o jeho činnosť a ktorí si v túto slnečnú sobotu našli čas. A bolo z čoho vyberať…. Pingpongoví nadšenci sa mohli zapojiť do turnaja, iní zas si vyskúšať rôzne spoločenské hry, zahrať si stolný futbal, pozrieť si výstavku o našom ekosystéme, vytvoriť niečo pekné v tvorivých dielňach, ale hlavne dozvedieť sa viac o klube a našom občianskom združení. Samozrejme nemohlo chýbať ani výborné občerstvenie.

Na záver akcie bol pripravený dokument Nový svet, ktorý sa premietal vďaka ľudskej “sile” – v kine, ktorému energiu dodávajú samotní diváci prostredníctvom stacionárnych bicyklov. Kto mal za ten deň málo pohybu, mohol urobiť niečo pre svoje zdravie. Mladí i starší usilovne šliapali do pedálov, aby z filmu niečo videli. Veľmi nám v tom pomohli aj cyklisti, ktorí sa zúčastnili tretej tématickej cyklojazdy– Východné a Žabí majer, ktorí nás prišli nielen podporiť, ale si i zabicyklovať.

A ako celá akcia dopadla? Myslím si, že najlepšie to vyjadrujú citáty z knihy odkazov: ,,Najlepší klub je Pohodička, aj so všetkými deckami a ľuďmi v ňom“, ,,Super akcia!!! Som rada, že mladí z klubu pripravili takúto úžasnú akciu. Držím palce. Len tak ďalej!“, ,,Teším sa, pretože som tu po dlhej dobe a napriek tomu sa cítim ako doma“.

Akcia bola súčasťou projektov nízkoprahového programu Rača – Východné, ktoré sa realizujú vďaka podpore Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky, Fondu Hodina deťom spravovaného Nadáciou pre deti Slovenska, mestskej časti  Bratislava – Rača, Bratislavského samosprávneho kraja a Bytovej agentúry rezortu ministerstva obrany, Ministerstva obrany SR.

V lokalite zároveň prebieha projekt Preventívne a nízkoprahové aktivity v sídliskových komunitách, ktorý je podporený Islandom, Lichtenštajnskom a Nórskom prostredníctvom Programu Aktívne občianstvo a inklúzia, ktorý realizuje Nadácia Ekopolis v spolupráci s Nadáciou pre deti Slovenska a SOCIA – nadácia pre sociálne zmeny.

Mgr. Eva Košťálová