Ako sa už v našom klube stalo tradíciou klub Pohodička strávil v nádhernom prostredí uprostred lesov a priezračne čistej bystrinnej 4 neobyčajné dni. Naša cesta sa začala jazdou vlakom a spoznávaním tak svojej krajiny a malej, ale zato malebnej dedinky Medzibrod, ktorá bola naša cieľová destinácia a za ktorou asi pár minút pešo sa nachádzala naša chata, ktorú lemovali vrchy Nízkych Tatier.

V prvý deň sme sa unavení po ceste rozhodli okúpať v bazéne. Našej 9 člennej posádke sa kúpanie veľmi páčilo a malé osvieženie nám padlo všetkým veľmi vhod. Naše decká mohli skákať do vody a spestrili nám tak deň rôznymi kreatívnymi skokmi do vody. Dokonca sa kúpanie stalo každodennou tradíciou, akýmsi zakončením dňa pobytu na chate. Naše prázdne žalúdky nám naplnila dobrá večera, podľa výberu našej mládeže , ktorú si počas terénov oni sami vybrali. Pred tým ako sme si po náročnom dni išli ľahnúť čakala nás spoločná porada, kde sme si určili pravidlá a tresty za ich neporušenie, ktoré si decká sami zvolili. Ráno, po spoločných raňajkách a umývaní riadov nás čakal nákup. Každý deň po raňajkách, obede alebo večeri sa decká postupne striedali a poumývali riady, či pomáhali s prípravami.

Na chatu sme išli ako jedna skupina, ktorá si pomáha a rešpektuje sa navzájom. Pre našich klientov boli pripravené rozličné aktivity a však svoj voľný čas si mohli regulovať sami. Veľmi radi hrajú voleybal, ktorí sme si počas kúpania mohli zahrať, nakoľko na našom teréne sme na to nemali podmienky. Čas sme trávili spoločnými rozhovormi, o témach, ktoré ich zaujímali. Decká spolu hrali hry, prípadne oddychovali na deke alebo v hamaku. Na chate chýbal signál, ale to nám neprekážalo pretože sme aspoň na chvíľu trávili čas spoločne obkolesený prírodou bez mobilov a iných technických zariadení. Naši klienti mali počas týchto dni príležitosť sa navzájom spoznať a my pracovníci s mládežou sme mali možnosť spoznať ich. Jednou s aktivít ktorú mali naše deti pripravené bol karneval, ich úlohou bolo pracovať len s prírodou, respektíve čo našli vo svojom okolí a spracovať ju do podoby masky. Na záver nášho pobytu nás čakala spoločná opekačka. Nechýbal emotívny moment v podobe pozerania fotiek klubu Pohodička z predchádzajúcich rokov. A už tradičné pozeranie hororu na plátne a však tento rok sme mohli pozerať film vonku, čo navodilo veľmi dobrú atmosféru. Ležali sme pod hviezdami zabalený do spacákov.

Toto všetko a ešte aj viac sme mohli zažiť vďaka Magistrátu hlavného mesta SR Bratislava a Mestskej časti Bratislava – Rača, ktorí nám poskytla prostriedky, vďaka čomu naši klienti vrátane nás odchádzali domov nabití pozitívnou energiou a množstvom zážitkov. Cestou vo vlaku sme sa spoločne zhodli na tom že chata sa im páčila a už teraz odpočítavajú dni do tej ďalšej, ale o tom už budúci rok.

Petra Rajtóková

Výlet očami Nancy

On the 3rd of August our journey begun for the small town of Medzibrod, ready for our weekend of outdoor retreat and fun. There, in a cottage located a bit outside the town, surrounded by beautiful nature and away from all modern luxuries, is where we would spend the rest of the weekend.
We arrived in the cottage early in the afternoon and after settling down we made our way down to the local public swimming pool to refresh ourselves after a long day of traveling. The rest of our evening consisted of making diner, organizing the flowing day’s activities and calling it an early night to prepare ourselves for the full day ahead of us.
First thing in the morning the next day we made our way to the local supermarket to gather supplies for the remaining of our stay in the cottage. We quickly made it back and filled ourselves with energy by eating a healthy breakfast. The rest of the morning was spend getting familiar with the place and not long after it was time for lunch. After a lot of team effort we managed to get a bonfire going where we later prepared our meal. Early in the evening we made our way once again to the public pool to cool down. Not long after we made our way back to the cottage to prepare diner and a good night’s sleep.
The following day we take our breakfast and organize our activities for the day. Our first activity is to go on a nature scavenger hunt where we would collect materials for an improvised carnival that would be held later that day. Coming back from our trip to nature we worked together to prepare our traditional lunch. After our lunch and carnival ended we went to cool down in the swimming pool one last time. We made our way back and starting gathering resources to start a bonfire where we will later cook barbeque for our dinner. Our night ended with an outdoor movie screening under the starry sky and the sounds of the dying bonfire.
Or last day after a quick breakfast we packed our stuff and made our way to the train station to begin our journey back to Bratislava with refreshing memories of fun and relaxation from our weekend stay in this lovely place.

Nancy Karamanli (EVS)